waarom kiezen voor een hellend dak?

Deze dakvorm is het meest voorkomende type in België en Nederland en is niet alleen visueel aantrekkelijk. Ze zet de standaard op het gebied van bescherming en flexibiliteit.
Hellende daken zijn er in veel verschillende vormen, zoals piramidedaken, zadeldaken, lessenaars- of mansardedaken.
Een hellend dak kan de huiseigenaar verschillende generaties lang bescherming bieden, mits deze op de juiste manier is gebouwd.

 

wanneer spreken we van een hellend dak?

Per definitie zijn hellende daken daken met een helling van 20 graden of meer. Daken met een helling van maximaal 10 graden worden geclassificeerd als platte daken. Alles daar tussenin kan worden omschreven als een licht hellend dak.
Bepaalde CREATON kleipanmodellen kunnen worden gebruikt vanaf een dakhelling van 10 graden in combinatie met een juiste onderdak.

Roof gutter with rain

Bescherming tegen weersinvloeden

Natuurkunde is eenvoudig: water loopt door de zwaartekracht van het hellende vlak van hellende daken in de richting van de dakgoten. Het regenwater wordt dan weggevoerd door de goot.

De regel is, hoe steiler het dak, hoe sneller water wegloopt.
Steil hellende daken bieden daarom aanzienlijk betere bescherming tegen regen, sneeuw en hagel.

Storm on the roof

bescherming tegen wind en storm

Een hellend dak bedekt met kleipannen, beschermt de woning tegen  wind en stormweer. Deze beschermende functie wordt bereikt door de uitstekende kop- en zijsluitingen in keramische pannen.

Zo’n dak, gecombineerd met een hoogwaardig onderdak, voorkomt dat water binnendringt in de woning.

Dankzij speciaal ingewerkte windafvoerdetails in de sluitingen van de pannen, samen met speciale panhaken waarmee de pannen op de latten worden verankerd, zijn hellende daken prima beschermd tegen stormen.

 

Living space in the attic

Breid je leefruimte uit 

Hellende daken bieden een potentiële extra ruimte direct onder het dak. Zo creëer je nuttige en gezellige woonruimtes. 

Een dakruimte kan ook op elk gewenst tijdstip later worden toegevoegd. Hellende daken bieden je dus flexibiliteit in het leven en je gezinsplanning.
Dakruimtes worden vaak ingericht als studie- of kinderkamers en hebben een speciale charme vanwege de schuine muren in het interieur.

 

Longevity of clay roof tiles

duurzaamheid en lage onderhuoudskosten

In het algemeen zijn hellende daken duurzamer dan platte daken. Dakpannen hebben een levensverwachting van meer dan 50 jaar. Bovendien ontvang je met CREATON 30 jaar garantie op klei- en betonpannen.

Schade aan hellende daken wordt meestal sneller opgemerkt en herstellingen zijn vaak ook gemakkelijker en goedkoper uit te voeren. Op de lange termijn is de aanschaf en het onderhoud van hellende daken dus rendabeler in vergelijking met platte daken.

 

Snow landscape with hut

bescherming tegen koude en hitte

terwijl platte daken meestal bestaan uit een 1-lagige dakconstructie, zijn hellende daken in de regel 2-lagig. Dit resulteert in isolerende voordelen en zorgt voor een aangenamer binnenklimaat. In de winter houdt het goed geïsoleerde hellende dak de koude buiten en zorgt het voor een gezellige en warme sfeer in de woning.

In de zomer daarentegen beschermt de dakconstructie tegen oververhitting.

 

 

Sleeping dog

geluidsbescherming

Het dubbellagige, geventileerde design (voorheen gekend als een koud dak) in combinatie met goede isolatie biedt de beste bescherming tegen omgevingsgeluiden zoals lawaai van vliegtuigen en verkeer, maar ook van wind en regen. Want in tegenstelling tot het platte dak raakt de regen het dakoppervlak niet verticaal.

Dit resulteert in een rustiger atmosfeer en een meer ontspannen gevoel. 

Living room with plants

gezond binnenklimaat

Hellende daken met bepaalde dakmaterialen, zoals dakpannen van klei en beton, maken het mogelijk dat waterdampnaar buiten toe kan ontsnappen.

Kleipannen kunnen bovendien snel regenwater absorberen en geven het vervolgens terug aan het milieu. De ventilatie achter de dakbedekkingslaag, via de dakopbouw met dakpannen, zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en beschermt tegen schimmelvorming en beschadiging.

 

Installation of photovoltaic and solar systems

INSTALLATIE FOTOVOLTAÏSCHE EN ZONNESYSTEMEN

De helling van hellende daken bevordert de installatie van fotovoltaïsche en thermische zonne-energiesystemen voor de terugwinning van hernieuwbare energie.

De optimale invalshoek op schuine daken zorgt voor maximale energieterugwinning. Deze moderne systemen kunnen ook achteraf worden gemonteerd zonder dure aanpassingen aan de CREATON-dakpannen.

Zonnesystemen kunnen zowel worden geïnstalleerd in het dak als op het dak.